
از سیم کشی مغز تا سفر ارزان
کارگاه ساخت مهارت| یک: تداوم ( سخت کوشی هوشمندانه)، چهارشنبه یازده اردیبهشت در محل پژوهشکده دانشگاه شریف برگزار شد.
کارگاههای ساخت مهارت دکتر اسکیل به منظور آموزش الفبای فراموش شده کسب و کار آغاز به کار کردهاند. ورود به مسیر کسب و کار شخصی و رسیدن به آن دغدغه قشر زیادی از جامعه است. ما این دغدغه را درک کردهایم و برای آسانتر شدن مسیر، تصمیم به برگزاری مجموعه کارگاههای ساخت مهارت گرفتهایم.
در مشق اول کارگاه ساخت مهارت ما به دنبال آموزش سختکوشی هوشمندانه و مهارت تداوم به شرکت کنندگان بودیم و در همین راستا از عرفان فکری دعوت کردیم. هر مشق از این دفتر برگی است از ناشنیدههایی که شاید خیلی قبلتر باید آنها را میشنیدیم.
قصه شکل گیری کارگاه سخت کوشی هوشمندانه
همه چیز از سفر شروع شد، یک سفر کاری به جنوب ایران. دکتر اسکیل (سعید ابراهیمیان) مسافر بندرعباس برای رویدادی استارتاپی بود که به صورت اتفاقی با عرفان فکری دوست قدیمی خود همسفر شد. عرفان فکری یک کوله بدوش واقعیست که به بیش از 65 کشور دنیا سفر کرده و مدرس جهانگردی بینالمللی است. در راه، دکتر اسکیل از خاطرات سفرهای عرفان شنید و از قابلیتهای مغز برای او گفت. صحبتشان که گل انداخت متوجه شدند که حرفهایشان بسیار نقاط مشترکی دارد، به طوری که عرفان میگفت که اتفاقا او هم از تمامی این تکنیکها، در همهی این سختکوشی های 17 ساله استفاده میکردهاست. در واقع سختکوشی هوشمندانه جزئی از سبک زندگی عرفان فکری بود. اینگونه بود که ایده کارگاه تداوم (سخت کوشی هوشمندانه) شکل گرفت.
آیا میتوان کارگاهی متفاوت داشت؟
مجموعه دکتر اسکیل بعد از برگزاری دو دوره آموزشی تصمیم به راه انداختن مجموعه کارگاههای ساخت مهارت گرفت. در آغاز کار وقتی تصمیم راه اندازی گرفته شد، همهی ما دغدغه این را داشتیم که اگر قصد برگزاری کارگاههای سریالی داریم، باید با دیگر رویدادهایی که در اکوسیستم استارتاپی و بازار کسب و کار موجود است متفاوت باشد. اما آیا اصلاً میتوان کارگاهی متفاوت داشت؟ سوالی که مجموعه دکتر اسکیل را با چالشی جدی مواجه کرد.
برای خلق یک مدل مجموعه کارگاههای متفاوت باید نگاه مجدد به تمام جزئیات برگزاری کارگاه میداشتیم. در قدم اول با بررسی فعالیت دیگر افراد متوجه شدیم که سه نوع خاص برگزاری شاکله اصلی رویدادها را تشکیل میدهند.
- رویدادهای رایگان برای برندینگ و افزایش دادههای آماری
- رویدادهایی با هزینه کم به منظور معرفی و جذب برای ایونتهایی با هزینه بیشتر
- رویدادهای گران قیمت به همراه اعطای مدرک و دانش
با حضور در تمامی این رویدادها، شما به حدی از یادگیری میرسید اما تنها شرکت در رویدادهای گران قیمت است که شما را از نظر دانش به رضایت میرساند.
از طرف دیگر، تمرکز اکثر ایونتها و برنامههای آموزشی در نشر و آموزش صرف دانش است، در حالی که دغدغه تعداد زیادی از افراد شرکتکننده یادگیری مهارتهای کارآمد است.
این دلایل باعث شد که به فکر برگزاری کارگاههایی تعاملی بیفتیم که در آن مهارتهایی کارآمد آموخته میشود و محتوای آموزشی آن به صورت کامل، فارغ از قیمت و گرانی، با رقمی مناسب در اختیار شرکتکنندگان قرار میگیرد.
چهارشنبه، 11 اردیبهشت، گالری پژوهشکده تیوان
مجموعه دکتر اسکیل از نظر محتوایی برای برگزاری کارگاههای ساخت مهارت خود به جمع بندی رسیده بود اما هنوز یک جای خالی مانده که مانع از شروع کار میشود، محل برگزاری.
برای ایجاد حس تعامل و کارگاهی از سالن و کلاسهای رایج نمیتوان استفاده کرد زیرا این مکانها به نحوی طراحی شدهاند که مدرس در مرکز توجه است و تمامی تعامل با او برقرار میشود اما در یک کارگاه تعاملی شرکتکنندگان علاوه بر مدرس، با یکدیگر نیز در تعاملند.
به دنبال یک محل مناسب برای برگزاری گشتن به اندازهای طول کشید که حتی مجبور به تغییر برنامه زمانبندیمان شدیم. اما پس از پیدا کردن آن، فهمیدیم که ارزش این حجم از زمان گذاشتن را داشت. پژوهشکده دانشگاه شریف، تیوان، به عنوان یک شتابدهنده از نظر معماری و دیزاین به خوبی میتوانست به طراحی حسی که ما مد نظر داشتیم کمک کند و با میزهای متحرکی که در گالری خود دارد، تعاملی برگزار کردن کارگاه را سادهتر میکند.
بالاخره چهارشنبه 11 اردیبهشت مشق اول از دفتر «چهار مهارت پایه تا کسب و کار» دکتر اسکیل برگزار شد.

همه چیز زیر سر مغز است
کارگاه سخت کوشی هوشمندانه با بررسی قسمتهای مختلف مغز شروع شد. برای یادگیری مهارت تداوم و استفاده از سخت کوشی هوشمندانه در جریان زندگی، باید از شناخت مغز آغاز به کار کرد. مهارت تداوم و سخت کوشی هوشمندانه، مهارتهایی هستند که به زندگی افراد یک نظم خاصی میبخشند. این مهارتها به شما کمک میکنند که در مسیری که به سمت اهداف خود دارید جا نزنید و از ادامه دادن منصرف نشوید.
با این اوصاف تا سر از کار مغز در نیارویم، نمیتوانیم این مهارتها را بیاموزیم!
جناب کورتکس شما از خودت کار نکش!
مغز پر از شگفتی و کنترل کننده بدن است. هر روز کشفیات تازهتری از قابلیتهای مغز به دست میآید و حتی کوچکترین اتفاقهای زندگی هر آدم به عملکرد قسمتی از آن اختصاص داده میشود.
مغز انسان از 5 قسمت لوپ پیشانی، لوپ آهیانهای، لوپ پس سری، لوپ گیجگاهی و ساقه مغز تشکیل شده است. این قسمتها هر کدام وظایفی زیادی را دارند که میتوان راجع به آنها ساعتها مطالعه کرد و ما در این کارگاه تنها اشاراتی به آنها داشتهایم. یکی از مباحث مطرح شده در کارگاه سخت کوشی هوشمندانه، کورتکس است. کورتکس مسئولیت رفتارهای ارادی بدن مانند فکر کردن، برنامه ریختن، سازگار شدن با محیط جدید و... را برعده دارد.
متاسفانه یا خوشبختانه مغز انسان به شدت پرمصرف است و حدود 20 درصد از انرژی بدن را به خود اختصاص داده است. در حالی که تنها 2 درصد از وزن بدن را تشکیل میدهد. کورتکس نقش اصلی را در این مصرف انرژی دارد. کورتکس از مصرف انرژی بدن هرگز سیر نمیشود و این قضیه به قدری حاد است که در ساختار مغز، سیستمی برای بقا موجود است که از فعالیت بیش از اندازه کورتکس جلوگیری میکند!
از اشتهای عجیب کورتکس برای مصرف کردن انرژی میتوان نتیجه گیریهای جالبی کرد. تا به امروز رخوت و خستگی را بعد از یک کار فکری چند ساعته تجربه کردهاید؟ این خستگی نشانه از فعالیت کورتکس مغز است. کورتکس با وجود اینکه انرژی زیادی را به خود اختصاص داده است، کارایی نسبتاً زیادی ندارد. بطوری که میانگین زمان استفاده بهینه از کورتکس را روزی 3 ساعت تخمین زدهاند که این زمان با راهکارهایی مانند مصرف کافئین و تنظیم دمای محیطی قابل افزایش است.
اما حالا که کورتکس را شناختهایم، چگونه میتوانیم از آن در یادگیری مهارت تداوم و سخت کوشی هوشمندانه استفاده کنیم؟
قبل از پاسخ به این سوال باید با یکی دیگر از اجزای مغز آشنا شویم.
مغز احساسی
سیستم لیمبیک یا دستگاه کنارهای جزئی از مغز است که شامل قسمتهایی متصل از قشر مغز و هستههای کناری میشود. از لیمبیک به عنوان مغز احساسی یاد میشود. لیمبیک عامل زندگی احساسی انسانها و شکل گرفتن خاطرهها در انسان است. هیپوکامپ بخشی از لیمبیک است که وظیفه یادگیری و نقش پررنگی در بقای انسان دارد. اما دلیل این نقش موثر چیست؟
هیپوکامپ به همراه چند عضو دیگر سیستم لیمبیک عهده دار حافظه هیجانی است. این بدان معنی است که اتفاقها و احساساتی که همراه با رخ دادن اتفاق تجربه شده است، توسط هیپوکامپ برای ما یادآوری میشود. این گونه است که ما از تجارب گذشته خود نکات جدید میآموزیم و بقای خود را تضمین میکنیم. برای مثال زمانی که یک حیوان درنده حمله میکند، تا آخر عمرمان از یاد نمیبریم که نزدیکی بیش از اندازه به آن حیوان موجب مرگ است!
لیمبیک یکی از مهمترین قسمتهای مغز در کسب و کار است. هر کسب و کاری اگر هوشمندانه عمل کند میتواند با تحریک احساسات و هیجانات مشتریهای خود، آنها را علاقهمند به خرید کند. این مشتریها به دلیل اینکه لیمبیکی تحریک شده دارند، هر بار که یاد خرید خود از شما میافتند همراه با حس خوب است و همین امر موجب خرید مجدد آنها میشود.
سخت کوشی هوشمندانه چگونه بدست میآید؟
حال که با قسمتها متفاوتی از مغز آشنا شدیم، میتوانیم به بررسی سخت کوشی هوشمندانه بپردازیم.
سخت کوشی هوشمندانه از دو قسمت سخت کوشی و هوشمندانه ساخته شده است. شما برای اینکه در هر کاری به موفقیت برسید باید سعی و تلاش کافی داشته باشید اما تنها در صورتی به موفقیت میرسید که این سخت کوشی هوشمندانه باشد.
چند خط بالاتر به پرمصرفی و کارکرد کورتکس اشاره کردیم اما چرایی این اشتهای عجیب را توضیح ندادیم. لیمبیک و دیگر اعضای مغز با وجود اینکه عملکردی اندازه کورتکس دارند اما انرژی کمتری مصرف میکنند. لیمبیک، ساقه و دیگر اجزای مغز برخلاف کورتکس عملکردی غیر ارادی دارند و ارادی بودن کارکردهای کورتکس باعث شده که به انرژی زیادی نیاز داشته باشد.
با سخت کوشی هوشمندانه ما با تکرار مسیرهای عصبی یک عمل را اینقدر تمرین میکنیم که پیوند مابین این مسیر عصبی قوی میشود و به مانند کارهای غیرارادی میتوان آنرا با انرژی کمتری انجام داد و نتیجه حاصله، عملکرد کورتکس را به مانند لیمبیک تغییر میدهد. اینگونه است که کارایی کورتکس افزایش مییابد و انجام دادن هر عملی سادهتر میشود.

سخت کوشی هوشمندانه در زندگی عرفان فکری
در پایان کارگاه پس از اینکه با مهارت تداوم و سخت کوشی هوشمندانه آشنا شدیم عرفان فکری که یک جهانگرد بینالمللی است از سخت کوشیهایی که تا امروز داشته برایمان گفت. عرفان فکری یک مسافر عادی نیست و هر سفر برای او تجربهای جدید است. فکری با مهارت تداوم و سخت کوشی هوشمندانه به درجهای از تبحر در جهانگردی رسیده که به مانند دیگر افراد سفر نمیکند و در خیلی از مواقع خرج سفرهای خود را در مدتی که در آن کشور است، به راحتی درمیاورد.
سخت کوشی هوشمندانه از آن دست مهارتهایی نیست که در زندگی روزمره نتوانیم از آن استفاده کنیم یا تاثیر آن را بعد از یادگیری احساس نکنیم. مهارت تداوم تکنیکی است که شما توسط آن به زندگی و کسب و کارتان ریتم میدهید. عرفان فکری بهترین مثال فردی است که از جوانی با سخت کوشی هوشمندانه و آزمون و خطا به زندگی خود ریتمی پایدار بخشیده است. عرفان فکری عاشق سفر کردن بود و در همان جوانی تصمیم گرفت که این عشق را تبدیل به یک کسب و کار کند. تصمیمی که تنها با سخت کوشی هوشمندانه امکان پذیر بود.